Emotikoni

Emotikoni (čiji naziv potiče od spoja engleskih reči emotion-osećanje, emocija i icon-znak, simbol) su deo japanske kulture i koriste se u pisanju SMS poruka i na veb stranicama. Prvi zvanični, registrovani emotikon, upotrebljen je 1982. godine. Ipak, opšta upotreba emotikona počela je kada je kompanija Epl na svom Ajfonu 2011. omogućila njihovo korištenje, a nedugo nakon toga istu opciju dozvolio je Android. Bio je to najveći komunikacijski iskorak nakon pojave interneta.

Studije su pokazale da čak 80 posto korisnika pametnih telefona u Velikoj Britaniji koristi emotikone. Osim toga pokazalo se da čak 100 posto mlađih od 25 godina koristi ovaj vid komunikacije. Zanimljivo je da je Instagram objavio i podatke o tome koje zemlje se najviše služe emotikonima. Tako sad znamo da 63 posto Finaca koristi emotikone, na drugom mestu su Francuzi, a na trećem Britanci.

Zvanično postoji 722 simbola. Toliko ih dobijate u paketu, prilikom instalacije na Androidu

Dnevno se putem raznih aplikacija za ćaskanje pošalje čak 6 milijardi emotikona. Oni mogu zameniti određene reči, izraziti naša osećanja ili nas zabaviti. Emotikoni o nama govore mnogo  više nego što mi mislimo, jer menjaju način na koji funkcioniše naš mozak. Postali su opšte prihvaceni sastavni deo urbane kulture, o čemu svedoči i podatak da je ugledni Oksfordski rečnik proglasio emotikon za reč godine u 2015. godini i to smajli koji plače od sreće.  To što  reč godine zapravo nije ni reč, najbolje opisuje vreme u kojem živimo.

laughing-smiley-cries-tears-of-joy

Kako kažu naučnici, 70 posto komunikacije licem u lice odvija se neverbalnim putem, a na reči otpada samo 30 posto.

Problem s internetskom komunikacijom koja se bazira na pisanoj reči je to što nakon slanja poruke ili imejla gubite kontrolu nad načinom na koji primalac poruke nju tumači i to stvara mnogo prilika za nesporazum.

zipper-emoticon

 

Upravo tu dolaze emotikoni kao rešenje za izbegavanje nesporazuma.

Iako postoje oni koji omalovažavaju njihovu upotrebu uz kritiku da za nj “’uopšte ne treba koristiti mozak”, njihovim korištenjem ljudi mogu dosta toga objasniti i to najviše zato što što emotikoni koriste univerzalni kod koji na svim platformama daje isti rezultat. Tako ako ukucate 🙂 i na Androidu i iOS-u dobićete žuto nasmejano lice.

Stručnjaci su sproveli istraživanje na studentima kako bi utvrdili povezanost između slanja određenih emotikona i ličnosti pojedinca. Rezultati su pokazali da su osobe koje koriste veliku količinu emotikona vrlo društvene dok se one koje češće dele tužne emotikone ne obaziru na tuđa mišljenja. Takođe, istraživanje je tražilo od ispitanika da kažu svoj utisak  o pojedincu na osnovu  njegovih čet poruka. Zaključili su da što više emotikona pojedinac koristi, ostavlja utisak otvorene osobe. Ipak, stručnjaci napominju da je ovo samo subjektivni utisak i da ne mora odgovarati karakteru osobe.

Potreba za emotikonima veća je u razgovorima sa manje bliskim ili poznatim ljudima, sa namerom da nas emotivno predstavi u boljem svetlu, dok je daleko manja njihova upotreba u razgovorima sa bliskim ljudima, jer već poznajemo njihovu narav i temperament.

2015. godine američka kompanija “EmojiWorks” je predstavila tastaturu koja korisnicima olakšava slanje popularnih emotikona. Pored standardnih već poznatih funkcija, na tastaturi kompanije „EmojiWorks“ su oslikani i popularni emotikoni koje svakodnevno koristimo. Cilj kompanije je da korisnicima interneta i društvenih mreža olakša slanje emotikona.Standardna Emoji tastatura košta 79,95 dolara. Tastature se mogu naručiti onlajn, podržavaju Bluetooth i mogu se spojiti s kompjuterima, tabletima i pametnim telefonima.

emojikeyboardprotop

Zanimljivosti o emotikonima:

 

– Prvi poslati emotikon bio je srce, a poslat je putem SMS poruke.
– Srce je 7. emotikon od 50 najkorišćenijih na Tviteru.
– Poljubac je 8. najkorišćeniji emotikon.
– Gotovo 20 odsto od najpopularnijih 100 emotikona sadrže srce u sebi.
– Emotikon slomljenog srca je 46. najčešće korišćeni emotikon.

love-crazed-smiley

Kako koristiti nove Fejsbuk emotikone, a da pritom ne naljutite svoje prijatelje na toj mreži?

1. Nemojte kliknuti „ljutim se“ na status političkog karaktera ako se ne slažete sa napisanim.
2. Kliknite „Volim“ na novu sliku deteta koju je objavio neko od vaših FB prijatelja.
3. Kliknite „Iznenađen sam“ na nečije bitne događaje u životu.
5. Nemojte se „rastužiti“ na objavu nove ljubavne veze svoje bivše/bivšeg (jer to nije dostojanstveno).

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s